På Barfotsgatan

Välkommen till Barfotsgatan där jag bor med mina söner Nils och Sigge och min man i ett hus byggt på sjuttiotalet. Här blandas vardagslivet med småbarnslivet med renovering och med tapetsering. Allt i en enda röra!

tisdag 30 juni 2015

Sommarläsningen


Häpp. Här kommer min bokhög. Som jag hoppas fördriva många timmar med i sommar. Älskar att läsa men gör det nästan bara på sommaren. Har dock faktiskt lyckats läsa några böcker i vår. Läste en av Alice Munro - För mycket lycka, Steglitsan av Donna Tartt, en jobb-bok (pedagogik), Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt och Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson. Inser nu när jag radar upp dem att det faktiskt blivit några ändå under våren. Hoppas läsningen håller i sig även efter sommaren fram i höst!

//A

måndag 29 juni 2015

Kalas igen


Juni är värsta kalastider för oss. Två födelesdagar att fira med både kompisar och släkt och så lite midsommar på det. Gör inget annat än dammsuger. Skämtar. Finns inget finare än att umgås. Hinner inte med alls alla jag skulle vilja träffa. Ibland dröjer det alldeles för länge. 

Sommarpresenten jag fick från jobbet funkade fint att servera mangospritz i. Väldigt festlig sak att ställa fram. 


Nils och Sigge önskade sig jordgubbstårta så jag improviserade. Blev inte så snygg men god vad den. Blev inget kvar alls. Jag slog på stort och kokade egen vaniljsås. Så himla god och så enkelt att göra. 


Här har vi Sigge 7 år. Vill inte vara med på kort. 


Och här har vi Nils 10 år och farmor. Farmor och farfar kom med present som vi använt varje dag sedan i lördags. Bloggar vidare om det någon annan dag. 

//A

söndag 28 juni 2015

Mina fina


Äntligen kom de. Bilderna som jag beställt på mina pojkar. Nu har de fått en fin plats där jag ser dem hela tiden. Beställde inte trycket på canvas utan på något som kallas postertavla. Fotot är monterat på en tunn vit skiva som är 5 mm tjock. Valde storleken 30 x 20 cm. Sedan monteras skivan mot vägg med distans. Blev väldigt snyggt tycker jag. Passade också på att beställa ett på oss fyra. Det har jag hängt i sovrummet under mitt och Joakims bröllopsfoto. 

Vill än en gång tacka Sarah för hjälpen med att ta korten på oss. Jag är så galet nöjd. 

//A


Jan Lööf och Spikön


Någon är på Madagaskar och några åker till Spikön i Trollhättan. I väntan på att pappas semester skall starta har vi gjort egna utflykter. En av dagarna åkte vi med Sara och hennes väninna och barn till Trollhättan för att leka på den nya lekplatsen som inspirerats av Jan Lööf som invigdes i början av sommaren. 


Soligt väder och en jättefin lekplats. Mina killar gillar böckerna och de läser vi fortfarande här hemma. Ungarna lekte i 4 h nonstop. Med paus för lunch och fika givetvis. Vi vuxna slappade på filtar och pratade. Underbart. 



Tydligen är det Julia som initierat bygget genom sitt brev som hon skrev till Stadsbyggnadskontoret. Läste om historien på en anslagstavla och blir varm i hjärtat över processen som faktiskt blev av efter hennes brev. Hon och hennes kompisar fick komma på workshop och utifrån den skapades lekplatsen. 



En jättefin utflykt på lagom avstånd från Kungälv. Kan verkligen rekommendera ett besök med välfylld fikakorg. Ungarna vill inte hem.

//A

fredag 26 juni 2015

Fredagssvep vecka 26


Nu är frysen laddad med bröd. Mitt favoritbageri semesterstänger och jag vill ju inte ha någon slags frukostkris under semestern. Det vore katastrof. 


Så kom Joakim hem i eftermiddags och nu är det semester även för honom. Vi käkade räkor ikväll och både Nils och Sigge smakar och tycker det är gott. J höll "skala-räka-kurs" med bägge. Så de lär sig om vi någon gång snart skippar att stötta upp med kyckling till killarna. 



Ingen aning vad gräset heter (eller om det ens är ett gräs) men jag bara älskar det. Är en ettåring planta minns jag iallafall. Fyra på rad ser snyggt ut och det vajar så härligt i gröna och gula nyanser. Mer gräs vill jag ha. 


Försöker pimpa min altan så gott det går. I år en ny matta. Och så sommarnejlikor på det. 

//A


torsdag 25 juni 2015

Midsommar 2015


I år var vi 8 barn och 8 vuxna. Först var det lunch hos Sara och hon hade dukat långbord i sitt uterum där vi alla fick plats. Här ser ni hela gänget på bild.


Efter maten åkte vi ner till Kvarnkullen där det var dans runt midsommarstången. Joakim tog sitt ansvar och dansande som en galning med de ungar som var intresserade. Moa dansade hela tiden. Hon älskar att showa minst sagt, vår sötnos. Vi andra tittade på folk och tog lotter. Det var bara Hugo som vann. Döm om hans besvikelse när han fick en vinstlott och hembygdstanten bakom bordet överlämnade vinsten. En lavendelpåse med broderiet "Ångermanland" på. Jag skrattar så jag gråter när jag tänker på hans reaktion. 


Sedan åkte vi till Barfotsgatan och så njöt vi av värmen och solen och rosévin med tilltugg på altanen en stund. Och sedan mer mat. Det blev grillbuffé med Monicas goda paprikasås och saltkokta potatisar. Det serverades också grillade halloumi, melon- och fetaostsallad och en grillad sallad bestående av salladslök, champinjoner och pimiento de padron och ädelsost. De där paprikorna är så goda tycker jag. Hade också gjort en tarte av filodeg med karamelliserad lök och basilika och cream cheese. Senare på kvällen avslutades hela kalaset med en marängtårta med smörkräm och hallon. Var liksom inte hungrig dagen efter...

//A


onsdag 24 juni 2015

Barntriathlon 2015


Idag har Nils och Sigge deltagit i en barntriathlontävling här i Kungälv. Det är första gången vi testar då vi de förra åren missat att anmäla oss. Nils har varit taggad men Sigge bestämde sig idag för att ge det ett försök. 


Först skulle det simmas 50 m. Nils simmade på riktigt bra tyckte jag. Satsade på crawl. Kom som två i sitt heat. Stolt. Sigge körde med armpuffar och banan längs kanten. Han körde lite olika simsätt. Trodde först jag att han skulle fega ur pga att vattnet var kallt. Han är ju ibland lite känslig för det. Men sedan slängde han sig i och tog sig fram hela längden med hjälp av vår egen hejaklack. Sara, Moa och Ella anslöt som publik och grannfamiljens barn och Nils som redan sprungit färdigt sin klass hjälpte Sigge fram.


Sedan snabbt upp ur bassängen. Torka av sig, på med skor, strumpor och en tröja. Bort till cykelparkeringen och på med hjälmen och iväg. Nu var det cykla 1,5 km som gällde. I blöta badbyxor. Här ser ni dem vid bytet till löpningen. Sigge var så på när han kom in på cykelparkeringen. Slängde cykeln och höll på att glömma att ta av sig hjälmen. Nils hann jag knappt se innan han på väg in i fållan till löpningen.



Och så sista etappen. 800 m löpning. Nils var mest nöjd med löpningen. Orienteringen och han och Joakims löprundor har nog gjort sitt. Fick till bra fart på upploppet. Sigge sprang också på riktigt bra. Fick också lite extra fart på upploppet då alla hejar och hurrar.


High-five med brorsan!


Här ser ni två stolta brorsor med varsin medalj. Alla deltagare fick också en goodiebag med vattenflaska, russin, kexchoklad och plåster. Både var trötta när vi kom hem och efter dusch och mat var det bums i säng. Båda har bestämt att de vill vara med nästa år igen. Jättekul.


Gulligaste idag var ändå Sigge. Jag påtalade att han gjorde bra ifrån sig och då särskilt på simningen då han varken kan simma eller än har visat något intresse för bad och vatten. Så jag frågade honom hur han tänkte då han slängde sig i det kalla vattnet. "Jag tänkte att detta måste jag ju klara nu när jag är sju år så jag bara gjorde det". Hjärtat.

/A

tisdag 23 juni 2015

Sommarlovsaktiviteter


Nils älskar att göra prick till prick. Förra året fick han en sådan pysselbok med temat dinosaurier. I år hittade vi en med städer i världen i bokhandeln. Jättekul. Skulle vilja ha en själv. 

Vi har också pusslat. Ett på 500 st bitar har hunnits med. 


Monopol är också väldigt populärt. Men jösses vilka diskussioner de har. Trots att jag är i köket bredvid överröstar de radion. Även spelet Risk har seglat upp som en favorit. men det klarar inte Sigge än. 

//A

måndag 22 juni 2015

Sigge 7 år


Kolla flinet. Ja, nog har han längtat efter denna dagen. Vid sju hörde jag sängen knaka där inne på hans rum och när han insåg att ingen var på väg in började han ljudligt stöna. Långdragna "ååååhhh" med en irriterad sluttamp. Flera gånger kom detta avgrundsvrål. Till slut kom vi oss iordning och gick in. Och mötte den här solstrålen. För det är vad han är. Med lite snabbt övergående åskmoln ibland bara. 


Sedan blev det skattjakt med karta. Nils hjälpte mig igår med förberedelserna och ritade en ritning över både över- och undervåning och en markering att följa. Längs vägen hittade han paket här och där. 


Och efter öppnandet blev det önskefrukost och förvånande blev det amerikanska pannkakor. Precis som för brorsan givetvis. 


Sedan har det varit kompislek och vattenkrig där de nya vattenpistolerna Sigge fick igår har provats. De funkade alldeles utmärkt. Vi har haft önskelunch med hamburgare och även hunnit med att leka ordentligt med alla nya Legobyggsatser. Minecraft är väldigt poppis just nu.


I eftermiddags blev vi bjudna till Moa och Ella på kvällsmat och jordgubbar med glass. Och sång. Massa sång. Sigge var väldigt nöjd  med sin dag. Eller som han uttryckte det: den har varit asgrym!

//A

söndag 21 juni 2015

Sigges kompis-kalas


Otaliga gånger har Sigge påmint oss och upplyst oss om antalet dagar som är kvar till hans kalas. Och idag så äntligen. Dags för skattjaktskalas med sju kompisar. 


Joakim gick all-in med sablar, lapp för ögat, tatueringar och andra attiraljer och stöttade upp utomhus. Efter presentöppning, tacos och glassbuffé var det dags för piraten att sätta sina landkrabbor i arbete. Ungarna blev rejält svettiga när de letande efter guldpengar som vi gömt i trädgården. Sedan fick de köpa ledtrådar som ledde dem till fyra kartbitar. Och kartbitarna kunde gömma sig på de mest luriga ställen. 


Sedan kom det svåra. Att klura ut hur kartan skulle sitta ihop. Vi fick ta tejp till hjälp. Allihopa engagerade sig något kolossalt. Härligt. Till slut så fick de koll på läget och kartan. 



Och sedan gällde det att hänga med. Herregud vad de sprang. Upp till elljusspåret och rätt in i skogen till stället som ungarna häromkring kallar "Hemliga hemlisen".


Och där fanns skatten. En skattkista full med godispåsar. Alla nöjda och glada. 

Sigge har längtat och sett så fram emot sitt kalas och han var så nöjd när vi snackade om det i eftermiddags. Men helt slut. Tog det lugnt hela eftermiddagen och orkade med en stunds fotboll med kompisen innan han somnade bums, vår lilla skatt. Puss på dig. 


//A

lördag 20 juni 2015

På plantskolan


Jisses så mysigt det är på plantskolan som ligger på andra sidan älven. Nils och Sigge och jag gick gång upp och ner och kollade. En upp och en ner. Sedan slog vi till på gräs. Massor med gräs. Och jätteverbenor. Och sommarnejlikor. Till inga pengar alls. 

//A


torsdag 18 juni 2015

Nils kompiskalas


Och så i söndags var det då dags. Det har varit många olika teman på kalasen. Många. Men inför sitt 10-årskalas kom önskan för länge sedan. Hans högsta önskan var att ha ett gokartkalas. Så det fick det helt enkelt bli. 


Efter en fika på altanen med presentöppning drog vi iväg hela gänget till Torslanda där gokartbanan låg. Först rekade killarna lite och sedan var det dags för utprovning av hjälmar. 


Därefter var det dags för genomgång av banan, regler för hur man kör på banan och instruktioner för att kunna köra. Sigge och jag hängde med också med. Vi hade snackat mycket om reglerna innan så att hans förväntningar motsvarade hans uppfattning. Det här med att saker är olika beroende på ålder är ju svårt att acceptera för Sigge. Ibland. 


Efter att alla kommit på plats i sin gokart och stolar och annat justerats var det ett laddat gäng som körde ut på banan, 7 minuter långt var första racet. 


Sedan var det depåstopp och en kort paus. Och så samma visa igen och dags för race två. Och nu hade killarna blivit varma i kläderna och körde så det skrek i däcken i kurvorna. Kul. 


Hela gänget samlat innan medaljutdelning. Sedan blev det korv och glass innan vi for hem igen. Nils var väldigt nöjd med utflykten. Och vill gärna köra igen.  

//A