På Barfotsgatan

Välkommen till Barfotsgatan där jag bor med mina söner Nils och Sigge och min man i ett hus byggt på sjuttiotalet. Här blandas vardagslivet med småbarnslivet med renovering och med tapetsering. Allt i en enda röra!

söndag 30 november 2014

Första advent


Ljusstakarna och stjärnorna i fönstren sedan en vecka. Hyacinterna blommar. Och i onsdags var vi bara tvungna att hänga fram julstrumporna och tomtarna som Nils och Sigge varje jul har hängandes på sina dörrhandtag. Nils fixade fram adventsstaken och kalenderljuset. Kalenderljuset sitter i år i en ny ljusstake. I en grå trägris. Så himla söt. Passar perfekt på köksbänken. Grisen har till och med en krullig svans inristad i bak. Urgulligt. Nu ska jag värma på glöggen. 

//A

lördag 29 november 2014

Vilken tur


Alltså ibland har man tur. Syster skickade ett meddelande med bild i förra veckan. Det löd: Är på Åhléns. Letade du inte efter dessa?

Åh, har världens bästa syrra. Åh, vad vår gran kommer bli fin i år. Har också köpt jättefina girlanger som kommer bli som pricken över i:et. I år kommer granen in tidigt. 

//A

fredag 28 november 2014

Fredagssvep vecka 48


Det här trycket köpte jag för många år sedan när jag, syster och mamma besökte Rom och ett pastamuseum. Jag vill gärna åka tillbaka till Rom En fantastisk stad med så mycket historia. Typ i varenda gathörn. Trycket har nu blivit inramat och uppsatt i köket. Den turkosa kulören på tavlan tycker jag mycket om. På bilden nedan skymtar rullvagnen Råskog från Ikea i exakt samma kulör som också hittat sin plats i köket. Rymmer massa småpryttlar. Och i veckan hämtade vi upp dynorna till soffan som nu är omklädda med tyg i samma färg. Blev verkligen fint tycker jag. Givetvis kan man också lita på Sigge. De nya kuddarna hade nog legat i soffan i en timme, sedan invigde han dem genom att spilla drickyoghurt i soffan. Yeah. 



Försöker dock tänka att grejorna skall användas. Soffan är en omtyckt plats och där har jag suttit minst en gång idag och druckit te och bläddrat i ett glossigt magasin. Bästa sättet att skingra vardagen tycker jag. Inse att jag fått syn på världens snyggast sneakers. Och sedan inse att de kostar 5000:-.


Har upptäckt en annan favorit från soffhörnan i köket. Glittriga gokväll på lördagar. Perfekt bakgrund till matlagningen och myset. Lagom på alla sätt och vis.  


Köpte glögg idag. Tog de flaskor jag tyckte hade snyggast etikett. Denna var finast tycker jag. 


Trevlig helg!

//A

torsdag 27 november 2014

Hej då

 

Helgen fortsatte med febrig Sigge, jetlaggad Joakim och jag med halsont. Nils har haft snuva i två veckor nu. Kanske något bättre idag. Söndagens enda händelse var att soffan nu fått ett nytt hem. I en stuga utanför Lysekil. Två jättetrevliga människor hämtade den och nu är det vansinnigt tomt i rummet. Ekar. Hoppas innerligt att de nya kommer i utsatt tid. Denna veckan eller nästa. När man inte har någon soffa då inser man att det är väldigt praktiskt att ha en. 

//A


lördag 22 november 2014

Hängigt


Fredagen fortsatte med ont i halsen. Honung i teet lindrade en stund. På eftermiddagen kom morfar på besök. Vi käkade och fredagsmyste. Och gick och lade oss tidigt hela högen. 


Sigge var hängig och frusen på utflykten till Aeroseum med morfar. Somnade i bilen hem och sov vidare en stund hemma också. Vaknade med hög feber. En halv pannkaka och en riskaka. Och några lördagsgodisar. Mer blev det inte idag. 


Piggnade till en anings när pappan kom hem från Shanghai med presenter. Imorgon skall han ha den vita dressen och den blå dagen efter. Får väl se hur det blir med det. 

Kvällen har jag och Nils avslutat med första Spiderman-filmen. Sigge somnade långt innan dess och mannen kände av jetlagen så han kojade också tidigt. Men så himla skönt att vi är fyra igen. 

//A

torsdag 20 november 2014

Tre trötta


En torsdag. Nils skippade sin orienteringsgympa för han är förkyld och hängig. Jag skippade min tennismatch för jag har ont i halsen. Alla är lite trötta. Mörkt på morgonen och mörkt på kvällen. Det som lyste upp min eftermiddag var Sigges kommentar i bilen när jag hämtat dem på fritids;

Åh, mamma! Idag har det hänt något fantastiskt! Efter lunchen gick vi till skolbiblioteket för första gången!

Hjärtat. 

//A
(kuddarna i soffan är äntligen inlämnade för omklädnad, därav en oerhört matchande filten som ungarna sitter på)

tisdag 18 november 2014

En sportkille


Idag var vi i sportaffären. För det gick absolut inte att vänta längre enligt Sigge. Vi var bara tvungna att köpa honom en bandyklubba och puck. Vet att de inte riktigt passar ihop men det var det han ville ha. Punkt. Modellade lydigt. Och stolt. Så pappa också kan se vad som händer här hemma.

//A

lördag 15 november 2014

Julgranspynt


Dessa julgranshängen köpte jag förra året på Åhléns. Vinterdjur som träfigurer. Verkligen jättefina! Det fanns några fler motiv och jag letade halvt ihjäl mig efter fler; alla butiker i Göteborg med omnejd och även i Uddevalla. Då de hade haft problem med leveranserna fick jag inte tag på fler. Mycket besviken då jag hade velat ha minst lika många till att hänga i granen. 

I veckan fick jag ett utskick från Åhléns med jultema. I denna tidning gjorde de reklam för fler träfigurer; räv, domherre, säl och en vit björn. På flera uppslag dessutom. Perfekt tänkte jag. Nu får jag tag på några fler. Så i förmiddags ringde jag till city och frågade om de ännu fanns i butiken. Då berättar hon att det är bara Stockholm som kommer ha dessa figurer. VA?????? Expediten höll med. Ställde sig också frågande till hela upplägget. Särskilt då utskicket går ut till alla kunder med Åhlénskort. Så jäkla dålig reklam för affären. Fy skäms på er. Hälsningar en kund på landet. 

//A

fredag 14 november 2014

Fredagssvep vecka 46


Vilken arbetsmyra vi har i familjen. Igår påbörjade Sigge sin första bok. Och idag blev den klar. Han startade direkt han hade vaknat imorse. Han ville ligga i sängen och författa men det tyckte inte jag var någon god idé alls. Han var knappt vaken tyckte jag. Då ville han sova en stund till så jag fick order om att gå ut och släcka lampan. Strax utanför hör jag hur ljusbrytaren klickar till och hur han smyger runt där inne. En halvtimme senare har arbetet med Sigges bok fortskridit och sängen är full i tuschstreck. Sigge i ett nötskal. Skam den som ger sig. Ända tills pappans taxi kom fick han stötta och hjälpa Sigge i sitt författarskap. Och nu har vi en färdig bok. Redovisas en annan dag. Men jag kan säga att det är ett mästerverk. 



Nils kom hem med det här roliga pysslet häromdagen. Ett skelett av tops. 


Äntligen en hund i huset. Eller rättare sagt på trappen. Det är så långt hen kommer. Får se hur vår nya dörrstopp klarar sin uppgift och vintern. 


Några tomtar har jag inte fått fram än men när hyacinterna står där i mängder i affären så kan jag inte motstå dessa söta, spröda, små blommor. Både igår och idag kom jag hem med ett gäng. Älskar, älskar hyacinter. 


Två styckna på väg in till sin badmintonträning. I eftermiddags ringde en annan kompis mamma så nu är de tre istället. Hon föreslog att vi hjälps åt med att hämta och lämna dem. Så himla smidigt. 

Kvällen avslutade jag, Nils och Sigge under en filt med Narniafilmen från 1979. Den tecknade versionen jag själv såg då. Sedan gick två och lade sig och strax jag med. Gäsp. 

//A

torsdag 13 november 2014

Handbollsmålvakt


Hela veckan har det spelats skolhandboll. Olika årskurser på olika dagar. Igår var det Nils tur. Han har berättat att klassen har tränat på rasterna i flera veckor och han har längtat efter turneringen. Jag hade möjlighet att kika förbi på första matchen och Nils stod i mål. Han gjorde en grym insats. Min Nils som aldrig spelat handboll en endast gång. Räddade flera riktigt tuffa bollar. Matchen var jämn men tyvärr förlorade de med ett mål. På kvällen var han så trött så han nästan grät innan han somnade. Och i eftermiddags kom han fram till att han nog skulle vilja pröva handboll. Blir så glad så glad; att han har en sådan positiv inställning till nästan allt och ser möjligheter överallt. 
//A

tisdag 11 november 2014

Kladdkaka med lakrits


Inte så svårövertalad. Kladdkakesmet med en ordentlig laddning lakritspuvler i går också ner. Pröva, det blev supergott. 

//A


lördag 8 november 2014

Vilken härlig lördag



Vissa lördagar går inte av för hackor. Först sovmorgon. Sedan långfrukost med goa ungar. Efter det till Mimers Hus för att se och höra kusin Ella uppträda och sjunga med sin kör. Så himla duktiga de var. Lennart Hellsing-tema med roliga och medryckande sånger. Därefter hem och mys med te och kladdkaka. Och bara skönt häng en stund. Vid lunch var vi bortbjudna till Sara. Mat och fruktsallad, mums. Väl hemma körde jag ett träningspass medan bastun blev varm. Ligisterna badade och skummade och jag och J bastade. Nils var också inne en stund. Mör och varm och Gokväll med Ebba till matlagningen. Därefter det efterlängtade lördagsgodiset och några parti backgammon. Emellan stunderna idag har det varit mycket pyssel. Nils har arbetat med en bild så många timmar idag. Härligt när ungarna engagerar sig till max. Och nu väntar te. En perfekt lördag med andra ord.

//A


fredag 7 november 2014

Fredagssvep vecka 45


Här är Sigge inne på sin andra portion kvällsmat. En kvart innan åt han en portion köttbulllar och stuvade makaroner. Egentligen åt han två portioner av den rätten. Sedan filmjölk och flingor på det. Och ett avsnitt av My Little Pony på det.  


Och idag på hälsosamtalet hos skolsköterskan hade han vuxit fyra centimeter sedan början av juni. Anar att matintaget förklaras av det. 


Dags för nya böcker. Vi lånade fyra stycken "extra lätt att läsa". Motiverad är han iallafall. Men det är en bra bit kvar. Har beställt en Ellen och Olle - kan skriva och läsa. Visar han samma intresse som för siffrorna kanske vi har en chans.


Bild från www.adlibris.com


Kladdkakans dag. Även hos oss. Satsade på recept från matgeek. Blev god. Med mycket chokladsmak. Nästa gång skall jag pröva att göra egen nutella. Fick också massa tips på bubbel inför nyår. 


Funkade till tacosen ikväll. Jepp, barnens val. 


Mitt val. Vilken lyx när den dyker upp i brevlådan. Karamellen måste läsas noggrant. I sällskap med en kopp te. Eller två. Ostörd. Två barn i säng sedan länge och mannen på pokerkväll. Gött. 

//A

onsdag 5 november 2014

Har ni firat Halloween?


Det har vi. I år var vi lite mer förberedda än förra året med dräkter och annat. Så som godis. Och bus. 


Vi fick tag på en jättefin, stor pumpa som Sigge designade ansiktet på. När de båda till slut kom överens om motivet. Tänkte ett tag att det nog inte blir något med det. Suck. 


Häpp, här är resultatet. 


Efter fredagens bravader firade vi lite mer med kusinerna Ella och Moa på lördagen. De hade fixat god efterrätt; cupcakes som var dekorerade i rosa eller svart frosting. Så coolt. Och en spökig kladdkaka. 



Inte är orange min favoritfärg direkt men lite får man stå ut med, emellanåt. Ljusfatet med spökljus och Sigges fina Halloweenpyssel från förra året fick vi plocka fram. Och så servetter på det. Det räckte gott. 

Undra om det är dags för att jag själv klär ut mig nästa år? 

//A

tisdag 4 november 2014

Fler höstlovsaktiviteter


Ett besök i bowlinghallen blev det i slutet på höstlovsveckan. Vi cyklade dit i det fina höstvädret och spelade en timme. Jättekul!



Jag hann med att pussla ett pussel. Älskar att pussla men har svårt att ta mig tiden. Det har varit mycket aktiviteter just hemma sedan i torsdags. Både Nils och Sigge har  fixat och donat på sina rum. Alla har haft ett behov av lugna göromål. Dessutom har Nils varit lite febrig och haft rethosta. Och då vill man ju bara ta det lugnt. 


Jag och Sigge har övat siffror i massor. Och övat räkning. Sigge har ju inte tidigare visat något intresse åt sådana saker. Det har liksom varit mer fart över det hela. Men över helgen har han suttit långa stunder djupt koncentrerad på både att skriva siffror och rita väldigt detaljrika teckningar. Samtidigt som han lyssnat på Barnens pod och favoriten Farsad. Nästa steg blir nog att skriva bokstäver hoppas jag.   

//A

måndag 3 november 2014

Bästa tidningen


Nils hade veckan innan lovet elevens val i skolan och hade då valt att arbeta med temat Tidningen. Här är resulatet. Så himla härligt nummer där ungarna fixat och skrivit viktiga artiklar. Har läst allt. 

//A




söndag 2 november 2014

Sovmorgon


Det tar på krafterna att ha höstlov. 10:08 står klockan på. Idag var han sist upp. Och först i säng ikväll. Min tröttpropp.

//A