På Barfotsgatan

Välkommen till Barfotsgatan där jag bor med mina söner Nils och Sigge och min man i ett hus byggt på sjuttiotalet. Här blandas vardagslivet med småbarnslivet med renovering och med tapetsering. Allt i en enda röra!

tisdag 30 juli 2013

Sommar på Smögen


Nils hittade nya solbrillor på bryggan här om dagen. Testade dem på sjön igår och han var mest nöjd med att det inte blåste ett dugg på ögonen. 



En vanlig vy.


En härlig vy. 


Också en vanlig vy. Elomosaurusen är med till sjöboden. Om ni nu trodde något annat. 


måndag 29 juli 2013

Utflykter och besök


En utflykt denna sommaren blev ett besök på Sportshopen vilket innebar att tre av fyra fick nya tennisskor. Någon fick till och med både nya för utomhusspel och för inomhusspel. Någon annan fick ett nytt tennisrack. Någon annan fick ett helt gäng med nya träningskläder. Någon fick en ny keps. 


Kusin Ella och Moa har också varit här på besök. Det blev givetvis krabbfiske i sjöboden men ingen båttur då det blåste lite mycket på sjön. Glass på bryggan och mys med lek hela dagen hann vi också med. 


I "Hönebod" (Hunnebostrand enligt Sigge) var det stenskulptursutställning i år igen. En dag åkte vi dit.Några kände vi igen från förra året och ett gäng var nya. Nytt för oss i år var utkiksplatsen på berget ovan utställningen.  


 Mannen hamnade bredvid skylten som pekar åt "New York".


Sigge showar och Nils tar det lugnt på en av dem.


Marmor. En stor klump. 


En annan skulptur av sten. 


Nils och Sigge kollade in hopptornet i badviken bortanför utställningen och konstaterade där uppe att det var HÖGT upp och långt ner. 


Vi har fått massor av mera besök av vänner. Detta gänget dök upp en eftermiddag. Dagen efter dök ett annat gäng upp och så drog vi allihopa till Hållö och badade. 


Det badades både från båt och från land. Och så upptäckte vi ön och fyren, kapellet, vandrarhemmet, jättegrytorna och Slätte hällar och nästan alla barnen skrapade upp något efter strapatserna runt på klipporna. Tur att det mesta kan tröstas med fika. Dock inte Sigge som nästan tappade tån enligt honom själv. 


Nils har varit på Nordens Ark en hel dag. Som medlem blir han inbjuden till Lilla vänklubbens dag och i år gick besöket i tigerns tecken. 


Och så har vi varit i Strömstad på utställning i Lokstallet där vi kollade in Makode Lindes verk. Ligisternas omdöme: coolt! Håller med.


söndag 28 juli 2013

Semestervardag på Smögen


Vi myser och gör inget. Tar en bryggsväng och en glass. Tar en tur till Badhusparken och leker. Eller går och tar ett dopp i Vallevik eller i Flöjten. Eller på Hållö. Ibland blir det tre dopp på en dag. 


Jag utmanas av min J. KL. 9-10 nästan varje morgon är vi där på utomhusbanan och jag får storstryk. Älskar ändå det. Vill spela varje dag. 


Vi hänger i sjöboden. Nils och Sigge längtar dit varje dag. Och vill aldrig gå hem. Det spanas efter sjöstjärnor och ålar. Och hoppas i och ur båten tusen gånger. För det är spännande. Frihet.



Och så åker vi båt. Ligisterna älskar det. Också något de vill göra varje dag. Det går fort på sjön. Så fort att Sigge får rakt hår. Han i sin tur skriker för fulla halsar: kör fortare!


Alla hänger med. Ibland är båten fullproppad och ibland är det bara vi fyra. Här sitter farfar vid ratten. Nils håller koll på kursen. 


Det nappar också. Tre och tre drog vi upp de goda makrillarna sist. Fick hejda oss och säga stopp när vi fått 16 stycken. Nils och Sigge står med näsorna i hinken och ser på de stackars makrillarna som kippar efter vatten. Hemma äter vi så vi storknar och Sigge deklarerar: "Åh, vad den här kycklingen är god!". Han är skönast just då.  


Och så njuter vi av underbara, ljumma kvällar då man kan gå hem från sjöboden mitt i natten och ändå inte frysa om de bara benen. Vilken sommar vi haft.


lördag 20 juli 2013

Italien 2013


Årets semester gick till...


...Italien och kusten strax väster om Pisa. Där har vi i år hyrt ett hus i byn Montemagno en bit upp i bergen. 


Tur ingen i familjen är åksjuk för vägen dit upp var smal och snirklig som attan. 


Montemagno; en liten by med en staty och en genomfartsgata och med tre restauranger. Hyresvärdinnan drev ett hotell och en restaurang med sin familj i byn. Några kvällar beställde vi pasta och pizzor därifrån och om jag säger att Nils lärde sig äta tomatsås under denna semestern så förstår ni att maten var supergod.  


Vyn åt ena hållet väl uppe på toppen. Nedan "vår gata" till vänster. 


Och vyn åt andra hållet. I motljuset döljer sig havet och vi hade utsikt ända till Pisa. 


Och givetvis har en Fiat kört runt oss på semestern i Italien, vad annars? 

 

Snart kommer det mer från vår Italiensemester. Ciao!


tisdag 9 juli 2013

På min altan


Chokladblomman med förföriska djupbruna blommor.Växer åt alla håll och vill breda ut sig. De nya korgarna är superfina tycker jag. 



Örterna på rad. Får se om jag lyckas hålla dem vid liv. Har även planterat Sigges solros i en egen korg med bambustöd. Så också de andra två växterna som jag glömt av namnen på. Överraskning när dessa då börjar spira. 


Tomatplantorna som vi köpte på Nils skola/fritids vårmarknad växer så det knakar. Men inga tomater så långt ögat kan nå. Kanske har vi missat något där...


söndag 7 juli 2013

Muta


Jag har nämnt det förut och kan nämna det igen: mina barn gillar inte att gå på stan. Oftast hänger de med utan gnäll eftersom det ibland inte finns några alternativ men ibland måste en muta till. 1 kronors-mutor känns helt ok. Eller en glass. Det positiva med att ha med dem är att besluten tas fort. Det här med att stå och vela med storlekar eller färger eller att ha eller inte är bortrationaliserat. Mer snabba beslut som gäller. Inte så dumt ändå kanske. 


lördag 6 juli 2013

Nya tider


Och här kommer sommarens läsning för mig. Vi kör på klassiskt vis några pocket. 


Och sedan kör vi några på läsplattan som jag fick i MorsDagspresent. Här hittar vi Sju jävligt långa dagar - Jonathan Tropper, Den store Gatsby - F.Scott Fitzgerald, Alltings början - Karolina Ramqvist. Vad läser ni i sommar och hur?




onsdag 3 juli 2013

Narnia


Vi har fixat sommarens högläsning jag och Nils. Får se om han är mogen för den än. Önskar det för den är ju så bra. Sigge valde två dinosaurieböcker som vi hittills missat på dino-hyllan. Nu finns det nog inga fler där som vi inte läst. 


tisdag 2 juli 2013

Tjäna tid


En ipad/dator/tv-spel/teve/nintendo-timme varje morgon och kväll gäller här sedan en tid. Ligisterna väljer själva när de vill ta den. Och ibland förlänger vi vuxna den om det passar givetvis. Eller påminner om att nu är den slut. Och om man vill ha mer tid gäller läsning ett par sidor i sin bok eller någon A4 med räkneuppgifter eller några sidor i en läs- och skrivbok för den äldste. Eller någon annan uppgift som att städa upp på sitt rum eller hjälpa till med någon syssla, det klarar båda av. Funkar det då? Jepp. Nils sitter självmant med uppgifter lite då och då och sparar träget ihop en halvtimme här och där. Sigge har ännu inte nappat på erbjudandet utan är nöjd med det han fått hittills.