På Barfotsgatan

Välkommen till Barfotsgatan där jag bor med mina söner Nils och Sigge och min man i ett hus byggt på sjuttiotalet. Här blandas vardagslivet med småbarnslivet med renovering och med tapetsering. Allt i en enda röra!

tisdag 31 mars 2009

Är det dags nu?

Jaha, status just nu: Sigge snorar, Nils snorar, jag har ont i halsen och Joakim är tillbaka på jobbet efter att ha varit sjuk i en vecka.

Så nu har sovpuckarna kommit till användning som jag köpte för ett tag sedan. Mitt bästa mammatips (jag har nog bara två när jag tänker efter...) vad det gäller barn och förkylning är att i första hand höja sängändan, det funkar alltid. Var så trött på att bygga högar med böcker och tidningar som inte blev lika höga och som sängen halkade av hela tiden. Dessutom funkade den lösningen inte alls ur det estetiska perspektivet vilket jag måste erkänna är viktigt för mig... mitt ordningssinne kunde inte "titta" på oordningen under sängändan utan att bli upprört!! Så ikväll är puckarna på plats och de gjorde gott igår natt så jag hoppas på rofylld sömn för Sigge inatt trots snorandet idag under dagen.

Mitt andra mammatips gäller barn och rethosta. Det bästa att göra då det hostas och hostas är att hänga in fuktiga handdukar på elementen eller på stolar (eller på herrbetjänt som vi gör eller på något liknande) i rummet. Tycker att det alltid har god effekt mot rethosta.

Så nu får vi hoppas att vi inte åker på något för det har vi verkligen inte tid med! Vi har andra viktiga saker framför oss.

Annars har dagen innehållit party i Kode för mig och Sigge. Det var ett smyckeparty och det fanns massor av trevliga saker att hänga på sig. Tyvärr inget för mig då jag har värsta nickelallergin...men M bjöd på jättegod fika med hembakt morotsbröd, måste nog testa det någon dag. Har aldrig bakat något med morot i så det är nog dags att slänga i lite rötter nästa gång det blir brödbak!

Hörde att det skulle bli riktigt vårväder imorgon, det ser jag framemot!

Så här kan en puck också se ut.

måndag 30 mars 2009

Myror och mys!

Idag har vi varit ute på landet, närmare bestämt i Kareby hos familjen Hassel. Där var det vår med fina penséer och påskliljor på trappen och i trädgården röjdes det för fullt. För minstingarna var det som vanligt; när Sigge sover är Nelli vaken och tvärtom. Men en liten stund hann de träffas och åla runt på golvet tillsammans. Man skulle kunna tro att de är lite småförtjusta i varandra för de skiner som solar när de får se varandra!

Två små älsklingar!

Goda bullar á la Lisa!


Efter god lunch dukades det upp fika och sedan bar det av ut i omgivningen där det lektes, letades myrstackar, bars pinnar och grävdes i sandlådan. Mammorna försökte planera när det blir träning nästa gång och torsdag verkar det bli.

Var är myrorna egentligen?

Väl hemma myste jag och Nils medan Sigge sov. Vi spelade spel och idag var det min tur att vinna och i vanliga fall brukar det vara lite svårt att ta det men idag var det "bravo mamma" och handslag på det. Hur gör egentligen man när man fostrar en god förlorare?

//Anna

söndag 29 mars 2009

Mer påskpynt!

Idag har jag varit i Uddevalla i sällskap med min syster. Vi blev där hela dagen och när eftermiddagen kom åkte vi till mammas grav. Ljuset brann för henne och buketten med påskliljor och blåbärsris blev fin där bredvid. Det var väldigt betydelsefullt för mig att komma dit idag. Jag har tänkt mycket på henne den sista tiden och tänker och saknar henne varje dag. Det är nästan exakt 6 månander sedan vi träffades för sista gången.... Innan jag sa hejdå vid graven sprack himlen upp och solen tittade fram och då kändes hon väldigt nära...


Efter en hel dag borta ifrån mina godingar var det så skönt att komma hem. Resan tillbaka till Kungälv kunde inte gå snabbt nog. Nils var på ett strålande humör och berättade om kalaset han varit på i förmiddags hos sin bästa kompis. Det hade varit hamburgare och glass och knorr på grisen och godispåse och björnen sover och fiskdamm där det nappade kalsonger, vilket Nils skrattade åt så han kiknade.

Tydligen har jag med mitt påskpynt inspirerat min sons pyntanda för detta var vad som mötte mig när jag kom hem och tittade ut genom fönstret mot baksidan av trädgården. Nils har pyntat vårt äppleträdet på sitt helt egna vis!

//Anna


lördag 28 mars 2009

Earth hour!

Idag har det varit full aktivitet, dock inte på Barfotsgatan utan på en massa andra ställen. Jag kom iväg och tränade kl. 9.00 och vid passets slut vid 10.oo kändes det lite konstigt, fick lite eftermiddagskänsla i kroppen. Förvisso hade jag varit uppe sedan halv sju och både hunnit bada och klä Sigge, käka frukost, vika en tvätt, bädda upp och packa skötväskan inför dagens utflykt. Medan jag försökte bränna lite kalorier åkte de andra till Stenungsund och lämnade takboxen vi lånat av Simonssons. Utan den hade det inte blivit någon skidresa...tack än en gång för lånet! Efter bullar och saft vände de hem mot Kungälv igen och plockade upp mig på vägen. Resan fortsatte till...

Premiär för nya fina badrocken som Sigge fått av Ingemar och Eva!

...Frölunda där det bjöds på jättegoda våfflor. Systern hade snokat rätt på ett superbra recept på våfflor (tack till personalen på förskolan Trädet i Frölunda...bästa öppna förskolan ever!) och det måste jag nog be om att få. Alla, utom Sigge, smaskade våfflor med sylt och grädde.

Ella gillar våfflor!

Nils gillar våfflor!

Sigge gillar våfflor, men fick bara smaka pyttelite...men är lika glad ändå!

Mätta och belåtna for vi sedan vidare in till stan och spanade in jättefin Marrakech-inspirerad klinker till vårt spa. Skulle verkligen vilja ha sådan på vårt golv i vårt spa så nu gäller det bara att övertyga mannen... Om du är nyfiken titta in på: www.marrakechinredning.se där det finns massor av fint att vila ögonen på.

Tack för den fina påsk-presenten Sara! En del av den är redan uppäten...

Vi for vidare på några fler ärenden och hann precis hem (förbaskade Tingstadstunnel...) innan det var dags för Nils lekis & plaskis-kurs. Sedan gick allt väldigt fort för helt plötsligt var det dags att släcka ner en stund och delta i earth-hour-projektet världen över. Hoppas vi blev en miljard som deltog vilket var målet! Vi tände ljus och satt och diskuterade i mörkret kring våra renoveringsprojekt och faktiskt klarnade (!) vissa saker. Tänk vilken tidstjuv teven eller för den delen datorn är...

Min fundering som får avsluta bloggen idag är vad andra som släckte ner gjorde under den timmen? Kanske blir det som på midsommar....en massa earth-hour-barn lagom till julhelgen 2009!!...;)

//Anna

fredag 27 mars 2009

Pynt-fredag!

Snart är det påsk och så även på Barfotsgatan. Redan idag faktiskt! Har inte pyntat inne som fallet brukar vara utan jag har påskpyntat i min trädgård, närmare bestämt en buske vid vår entré. Den har idag pyntats med fjädrar i rosa (jippie!!) och i vitt och i gult! Det blev jättefint tycker jag! Hoppas bara att de inte blåser bort innan påsken är här eller snöar bort!

Sitter just nu och tittar på Let´s Dance med ett öga och bloggar med mitt andra. Dagen har varit högst vardaglig med lite vanligt fredagsstök. Fick några timmar barnledigt mitt på dagen och var i Kungälv en stund och strosade runt. Underbart att vara lite själv! Givetvis massor av vårfint överallt i butikerna! I skoaffären packades det upp vårskor för fullt och jag spanade in några som jag tror kan passa Nils här i vår. Vi får väl ta en tur till veckan!
Annars ålas det runt för fullt och om dammsugaren råkar stå framme (ööö...den står alltid framme...) ålas det extra mycket åt det hållet. Sigge är helt tokig i dammsugaren och sladdar i allmänhet. Idag hittade jag honom under Nils lekbord där han frenetiskt slickade på bilgaraget som står där...


När Nils ser på teven väljer han oftast att se på någon av alla de filmer han har. I veckan var vi på biblioteket och där finns det möjlighet att låna både vuxenfilmer och barnfilmer. Utbudet är välsorterat och de har massor av aktuella filmer som man kan låna hem veckovis. Tio kronor för barnfilmer och tjugo kronor för vuxenfilmer. Nils valde denna gången "Piggley Winks" (för dig som inte sett honom är han en animerad gris med en massa kompisar och de härjar runt på en bondgård...) och den har han sett på idag. På danska!

Ja, det får avsluta min blogg idag!
//Anna

torsdag 26 mars 2009

Slunga mera!

Som sagt var jag ju på Ikea igår gjorde slut på lite pengar och jag är väldigt nöjd med vad jag kom hem med.

Enligt salladsexperterna skall man sluga sin sallad efter sköljning för bästa krispiga resultat. Jag har en salladslunga i min potatisskalare (ni vet en sån där Nils Johan med taggiga kanter där potatisen far runt i vatten när man vevar på...) och den har jag använt ganska flitigt men blev efter ett tag lite lat för den är stor och klumpig att ta fram. Just nu har det stora durkslaget använts men resultatet är ju en vattnig, tung och tråkig sallad. Men den här lilla nätta slungan hittade sin väg ner i kundkorgen igår och jag känner på mig att jag kommer slunga mycket mer nu igen! Prova själv, du kommer fastna i slung-himmelriket, jag lovar. Mer slungande åt folket!


Som amatörkonstnär vill jag gärna uppmuntra till kreativitet och skapande så jag har länge varit på jakt efter någon typ av upphängningsgrej för bilder som Nils kommer hem med. Och tänk, igår sprang jag på en som, väl hemma, Joakim hjälpte mig att monterade upp och som jag sedan dekorerade med hjälp av Nils. Jag är supernöjd med resultatet, min vy från kökbordet har verkligen förskönats nu!

Mamman uppmuntrar pysslet dock med varierat resultat och deltagande...

Efter velande hit och dit har vi nu skickat in en ansökan om förskoleplats till Sigge inför hösten. Vi får se hur hösten ser ut och vilket behov vi har men jag har iallafall bestämt mig för att fortsätta vara föräldraledig i höst. Trots önskan om plats i augusti/september, mest för att vara med i matchen...hoppas vi att vi kan dra på inskolning till senare i höst. Funkade fint när vi skolade in Nils, personalen hade tillräckligt med inskolningar i augusti/september och hade inget emot inskolning i oktober/november då alla nya barn landat i sina grupper och med sin personal..

Nu skall jag snart hoppa i säng, jag är helt slut efter mitt gympapass (tur att Lisa skulle dit annars hade jag nog inte kommit iväg...tack!). På väg hem fick jag värsta huvudvärken och det berodde nog både på vattenbrist men också på syrebrist då ventilationen inte fungerade idag i träningslokalen (vilket ledaren berättade då passet var slut). Det var extremt tungt tyckte jag då jag kämpade på situps och armhävningar och jag både svettades och törstade så jag trodde ett tag att jag sprang runt med en ryggsäck fylld med bly men allt hade sin förklaring...(pust, för ett tag trodde jag verkligen att min kondis var lika med noll, vilket jag inte upplevt under tidigare pass....;)....)
Tack för ditt besök!
//Anna

onsdag 25 mars 2009

Bort med allt!

Idag var det sjukt på dagis. Kalaskompisen från igår och en annan kalasgäst var hemma och var småkrassliga. En tredje inbjuden kom aldrig utan har varit sjuk hela veckan. UHG!! Kände mig väldigt trött här i eftermiddags, får hoppas att det inte är något på gång!

Efter lämning på dagis åkte jag raka vägen till Ikea för att göra slut på lite pengar och även träffa min syster och Ella. Trots att vi inte träffats på nästan två veckor var Ella tillgiven och go´som vanligt. Hon är väldigt fascinerad av både Sigge och Nils så idag var det mycket pekande och hummande åt Sigges håll. Sigge bara skrattar och han ser just nu för lustig ut för i överkäken har det tittat fram en liten tand (den andra är på gång men har inte spruckit igenom än...). Han ser lite ut som en gammal gubbe, både tandlös och hårlös ;)

Väl hemma och lite fattigare men med en massa nya trevliga bra-ha-saker fick jag värsta vårkänslorna. Ut med en massa krafs, in med sol och värme, bort med smutsiga fönster (...får se när det händer och om det händer!), dags att lämna till loppis, bort med vinterkläder! Städyran fortsatte hela kvällen och när bröderna somnat fortsatte jag ner i källaren med famnen full av vantar och mössor och dunjackor och sedan kom Joakim och vi gick lös på vårt tillfälliga förråd som gillestugan förvandlats till i renoveringsröran. Massor som skall slängas, något till loppis, en hel del som skall upp på vinden, en del till tippen. Jo, just det! Någon som är i behov av en hörnsoffa i vinrött av gammal årgång? Hör av er snarast isåfall!

Ska blogga om mina inköp imorgon tänkte jag men lite kan jag ju visa idag. Köpte den här fin-fina väskan som nu ersatt den slitna plastkassen som jag använt till Nils galonställ och dylikt alldeles för länge. Hör till Ikeas sommarkollektion och fanns i flera andra fina färgställningar.

Avslutningsvis vill jag bara visa en annan liten sak. Efter många påminnelser så dök den här upp på ett skåp mitt i köket! Åh jo, tro det eller ej, men den funkade faktiskt! Förmodligen bara en gång, kanske en gång till om den ökar avsevärt i storlek kanske?
//Anna

tisdag 24 mars 2009

Vardag = kalas?

Vi hann knappt komma hem från vår semester så damp det ner en kalasinbjudan igen...och sedan en till! Idag var det dags för kalas hos grann- och dagiskompisen och det bjöds passande på jättegoda våfflor och givetvis blev det fiskdamm. Att komma hem till någon annans leksaker är ju poppis så Nils ville inte gå med hem när kalaset var slut. Han hamnar alltid i deras gillestuga där det finns en jättehäftig klätterställning och en bilbana. Så idag fick han vara kvar en stund själv medan jag gick hem med Sigge. En stund senare hämtade jag honom och givetvis ville han inte gå med hem då heller..men efter lite övertalning kom vi hem till slut. Nils har hittills inte varit ensam och lekt hos kompisar utan jag eller Joakim har alltid varit med. Men nu verkar det dags....


Nappar det?


Annars har dagen varit högst vardaglig med massor av tvätt, tvätt, tvätt. Berget börjar minska men usch vad mycket det blir efter en vecka. Ändå kändes det som om vi mest gick runt i underställ men så var det tydligen inte. Här kommer fler bilder från vår semester i Lindvallen.


Nils och Joakim på rullbandet.

Nils, Anki och Pytte!

Kusinen och mostern!

Mamman in action!

På toppen!

Vår lamp- och sladdtokige son!
Till sist vill jag bara erkänna: jag är mörkrädd! På väg hem från Sälen började jag läsa boken "Låt den rätte komma in" av John Ajvide Lindqvist (hans debutroman från 2004, biopremiär hösten 2008). För dig som inte läst boken är det en modern vampyrberättelse som utspelas i Sverige och den är riktigt omtumlande och skrämmande och man vill bara läsa mer och mer...men vågar knappt! Igår kväll (Joakim somnade direkt för han har snuva....) läste jag en stund i boken men var tvungen att lägga den åt sidan efter några sidor för (helt uppriktigt!) den skrämmer mig!!! Fick för mig en hel massa konstiga saker när jag precis skulle somna in och fick också för mig att jag hörde både det ena och det andra här i huset...HUUUUUUUUUU!!!!!!! Trots detta är mitt råd: läs den!
Tack för idag!
//Anna

måndag 23 mars 2009

Gult!

Nu måste väl ändå våren vara här? Eller luras den fortfarande? Blev jätteglad idag när jag hittade det här vårtecknet i trädgården. Från att ha varit omgiven av en massa snö i flera dagar och att sedan komma hem till, ja vår, kändes helt ok!



Då vårt kylskåp gapade tomt och behövdes bunkras upp rejält blev det en tur till mataffären i förmiddags. Eller skall jag säga morgonen för vi traskade pigga in vid 9.15 på ICA...och det var vi, en massa andra mammor med barn och ett gäng gamla pensionärer. Sigge somnade i vanlig ordning på väg hem i bilen och det var vid min lov i trädgården med honom som jag hittade de gula godingarna! Hoppas hitta massor fler i veckan! För att känna lite vår även inomhus köpte jag nya blomster till köksfönstret och där blev det gult också! Det känns att man är i stort behov av färg!

Skulle också vilja röja i trädgården och plantera nytt i mina krukor men det är nog lite tidigt än. Jag blir så inspirerad till det för alla andra "daglediga" i Iskällan är ute och fixar och fejar i sina trädgårdar. Det klipps och krattas överallt! Inte för att det skulle märkas så mycket i min ful-trädgård då materialet jag har att jobba med är si så där pga dränering och annan sörja...men för att få lite "Leila-på-landet"-känsla iallafall! Skulle kanske satsa på ett par schyssta stövlar att springa runt med så jag känner att jag är med lite i matchen iallafall!

Här kommer Sigge...i sin fin-fina nya Lindvallen-tröja som han fått av Karin och Malin. Den passade jättebra och det plastiga trycket på magen föll Sigge helt i smaken. Han har sugit på trycket hela dagen...hur bra kan det vara? Läste något om gifter i barntröjor imorse i Gp men, men....

Nu är det dags för soffan och Project Runway...frågan är vem som fick åka hem förra veckan?

lördag 21 mars 2009

Dag 6

Idag vaknade vi till tö och några plusgrader. Medan Sigge gick på promenad med farfar och farmor gick vi till barnbackarna.Nils åkte skidor på förmiddagen och idag vågade han åka själv nerför den enklaste barnbacken där jag stod och tog emot honom. Efter fikat så sa han: nu räcker det! så då gick jag och lämnade in hans utrustning. Joakim tog några åk medan jag och Nils promenerade hem till stugan.

Väl hemma "lekte" Sigge och Ingrid tillsammans (dvs satt på samma filt och sög på sockor, sina eller någon annans). De hade roligt tillsammans en lång stund innan det var dags för en middagslur.

Efter lunchen fick jag och Joakim några barnlediga timmar till skidåkning men backarna var svåråkta och tunga pga blötsnön. Efter några åk kände vi för en paus och åkte till Ski Lodge och drack lite gott och tittade på folk och slappade en stund.

Nu ikväll har vi ätit middag och spontanpackat lite. Det mesta packar vi imorgon efter frukost. Stugan skall vi lämna senast kl.10 men vi skall försöka på att komma iväg senast vid nio. Veckan här i Lindvallen har varit jättetrevlig med bra skidåkning och bra väder. Det har också fungerat superbra i stugan med småbarn och allt...skulle definitivt vilja åka på skidsemester nästa år igen!

fredag 20 mars 2009

Dag 5

Idag blev det dags för mamman att åka en stund i backarna igen. Efter lunch följde Nils med en stund ut i backen men efter två vurpor i knappliften ville han inte mer... Han och farmor gick för att köpa en tablettask och vi fortsatte upp i Märta express och fick en fin eftermiddag där solen tittade fram en stund. Backarna var något uppkörda och lite puckliga men det spelade ingen roll, vi var ju lediga en stund från barnen vilket kändes lyxigt!

Väl hemma spelade farmor och Nils "finns i sjön"...eller som Nils säger "finns i höön..." något som Nils lärt sig under vintersemestern och käkade Zoo.

Medan det spelades kort sälade Sigge "Sälen" runt överallt och lämnade dreggelspår efter sig. Värre än vanligt för under vår vecka här har två små framtänder tittat fram. Kanske därför han inte varit ett dugg intresserad av mat, det enda som går ner är vängill...och det i massor!!!! Han har blivit väldigt rörlig och rör sig nästan obehindrat över golvet överallt. Efter en dags ålande är hans body helt solkig på magen...och hans sockar hittar man lite här eller där eller inte alls!
Då lilla kusinen Ingrid idag fyller 6 månader bjöds det på Lindvalleninspirerad tårta av mammorna. Den var jättegod som allt annat vi ätit denna vecka. Upplägget har varit att vi familjevis har haft hand om två dagar var vad det gäller frukost, lunch och middag (farmor har tagit hand om några extra mål). Det har fungerat perfekt och med detta upplägget har man känt sig lite semesterledig från det där vanliga förbereda-laga-mat-plocka undan-diska-torka-träsket.

Så här har veckomatsedeln sett ut denna veckan (lunch/middag):
söndag: rullader med kokt potatis
måndag: paj/köttsoppa
tisdag: ärtsoppa eller gröt/spagetti med köttfärssås
onsdag: tomatsås med salvia och pasta/Åses fisk
torsdag: grillad korv med bröd i backen/fläskfilégryta med klyftpotatis
fredag: hemgjord pizza/mangochutneygryta med ris
lördag: gulaschsoppa/lax med hollandaise och kokt potatis
Tack alla för den goda maten!


Nu är det dags för soffan och Let´s Dance. Frågan är: vilka par dansar vidare till finalen? Jag tror det blir Laila och Morgan!

torsdag 19 mars 2009

Dag 4

Denna semestertorsdag vaknade vi till en sådan här vy. Då är det lätt att ge sig ut i backen!

Det är en del packning som skall med när vi skall ut i backen så som pjäxor, skidor, pulka, hjälm, kängor, fäll, filtar, fika, solglasögon, skidglasögon, solfaktor m.m. och så får vi inte glömma Sigge givetvis. Med dubbelsitsen på plats är det lätt att stuva och få med allt. Här är Nils och Joakim på väg ut i backen för att sedan åka på "lullbandet" som Nils säger!

Idag innan Nils skidskola startade sökte jag upp skidläraren som jag blivit ombedd att göra. Jag berättade att vi inte alls var nöjda med kursen och upplägget och att vi hade förväntat oss ett mycket mer barnvänligt upplägg (utifrån det vi hade anmält oss till...) och att vi tyckte att det gick lite för fort fram osv. Skidläraren var mycket förstående och erkände att många barn faller ifrån kurserna av samma anledning som Nils gjort och förklarade också att de har blivit instruerade att gå framåt i den takten hon gjort. Jag ville att hon skulle prata med någon ansvarig och förklara att det kanske skulle vara lämpligt att ha en ännu lägre skidskolegrupp där leken och lusten för skidåkning är i fokus istället för att så fort så möjligt komma upp i knappliften. Hon höll med och skulle framföra mina tankar. Jag förklarade också att Nils inte kommer fortsätta i skidskolan de sista dagarna då han inte förknippar den med något positivt efter de första dagarnas misslyckanden.......och just det, vi får pengarna tillbaka!

Nils var iallafall på för han ville upp i knappliften direkt idag. Joakim och Nils åkte en bra stund i flera olika backar (Rolle, Rulla, Ola, Kajsa och Anna är väldigt poppis) i barnområdet men sådan hård skidåkning kräver påfyllning och det gjorde vi sittandes i solen med muffins och varm "kolad" med grädde. Sedan var vi redo mer skidåkning i fler backar....lite längre bort i Lindvallen finns det passande backar som heter både Sigge och Nisse....men de får vi åka i nästa gång kanske....


Trots att vi smörjt oss med solfaktor 25 och haft solglasögon på hela dagen (eller varit i skuggan som Sigge) är vi rödkindade hela högen här ikväll. Sigges solglasögon fick faktiskt sitta kvar men av den enda anledningen att han hade så mycket kläder på sig att han inte kunde få upp armen och slita bort dem...

Dags för påfyllning igen.... Istället för att gå hem och äta lite lunch grillade vi korv i backen idag hela gänget. Korv är verkligen inte min favorit men ute i solskenet efter kroppsligt arbete (!!) i trevligt sällskap så smakade det gudomligt!

Innan dagen var slut idag åkte Nils själv i knappliften iallafall...jättebra gjort av honom tycker jag! Han har stått på skidorna många timmar idag så här ikväll var han trött när han skulle gå och lägga sig. Han har ett litet schema för vem som skall läsa för honom vid läggdags och mamma, pappa och farfar är avklarade...och idag var det dags för farmor! Nu är klockan 20.48 och Karin och Malin gick och lade sig för en stund sedan.... Joakim och Birgitta sitter och sover i soffan....och det är bara jag och Åke som fortfarande sitter upprätt....gäsp och godnatt!

Måste bara....igår blev Nils kissnödig och det var då upptaget på "vår" toalett. Karin sa då till Nils att han kunde gå på "deras" och får då svaret från Nils: Nej, det kan jag inte för jag älskar den där toaletten......;)........(3½-åringar är väldigt roliga ibland!!!)

onsdag 18 mars 2009

Dag 3

Vasabyn, stuga nr 808, är stället där vi bor på i Lindvallen denna veckan. Närmaste liften är ett par hundra meter bort vilket är toppen när en 3½-åring, packning, vagn och skidutrustning skall med. Stugan är välplanerad med 3 sovrum och två toaletter med dusch (vilket helt eliminerat bort köbildningen...) och de 77 kvadratmetrarna rymmer också ett vardagsrum kombinerat med kök och en stor hall med gott om plats för pjäxor och skidkläder. Vår stuga är byggd i ett plan medan de flesta andra i området är i två plan och då med två hyresgäster, vilket vi slipper (skönt med tanke på att det blir lite oroligt på nätterna emellanåt...). Det man skulle kunna önskat är kanske en bastu som saknas i stugan.


Kök och matplats.

Vardagsrum i motsatt ände.

Efter misslyckandet igår med skidskolan för Nils kändes det som att han behövde en paus från det. Skidåkningen skall ju förknippas med något positivt så vi kände att vi behövde en dag med pulka, skratt och skidåkning om Nils själv ville för att få med honom på noterna igen.

Sent igår kväll diskuterade jag och Joakim nivån i gruppen Nils är anmäld till och de saker som krävts av honom redan andra dagen. När vi tittade i informationen om skidkursen vi anmält Nils till stod det: "Nybörjarkurs för våra treåringar där vi tränar på att hantera utrustningen, bromsa, stanna och svänga i mycket lätta backar. Undervisningen bygger på skoj och lek med skidor på fötterna. Vi håller till kring rullbandet i början av veckan men målet är att klara av knappliften innan veckan är slut. Förkunskapskrav: Inga förutom att du kan vara borta från mamma och pappa hela lektionstiden."


Det som skedde första dagen var hej och lite småprat och på med skidor och upp på rullbandet och åka ner ca 10 meter till backens början. Två barn vägrade åka ner och blev kvar i förälders knä i backen hela tiden och fyra åkte upp och ner där en av dem grät mer eller mindre hela tiden. Andra dagen var det hej och nu skall vi åka knapplift och dit är det ca 100 meter och att skråa dit som nybörjare och att göra detta efter att provat på skidor och pjäxor i en dag är väl tufft tycker jag, eller? Att träna på att hantera utrustningen, skoj och lek, hålla till kring rullbandet i början av veckan existerade inte alls enligt min uppfattning. Kanske hade första dagen för en nybörjare som är 3½ år bara behövt innebära nya pjäxor och att vänja sig vid dem och kanske bara lek runt rullbandet räckt för första dagen. Andra dagen kanske det kunde varit dags för skidor och rullband om gruppen var mogen för det......Så efter vårt prat igår kände jag att jag måste påtala mina funderingar för någon för kursen har inte alls levt upp till mina förhoppningar och inte till Nils heller. Han vill inte gå dit igen, det har han tydligt gjort klart för oss flera gånger idag och det känns jättetråkigt. Har varit och pratat med en kille vid välkomstcentret och han har noterat mina funderingar och imorgon skall jag prata med skidläraren (vilket känns konstigt tycker jag men så går det tydligen till så får vi se vad det leder till...)

Dagen idag har trots allt innehållit skidåkning för Nils för efter frukosten och lite pulkaåkning ville han självmant ta på sig pjäxor och skidor och åka med Joakim på rullbandet och i barnbacken för att efter fikat vilja prova knappliften mittemot där de blev kvar länge och åkte upp och ner massor av gånger. Så det finns ett intresse från Nils sida för skidåkning men starten i skidkursen triggade inte alls hans på rätt sätt. (...såg att det var bara var tre barn som dök upp idag...) Fortsättning följer!
Nils och Joakim i knappliften!


Sigge vill spela Dora med knuff... Han har blivit helt tokig i saker han inte får ha... och blir småtokig när han blir av med det han har haffat. Han har fått riktig kläm på att åla sig fram och tillbaka och har fått smeknamnet "Sälen" i Sälen av farfar.